OSH relæboxe
Til brug for undervisning/hobby er der designet primitive IO-boxe. Disse er beregnet til brug i støjsvage miljøer, typisk undervisningslokaler på tekniske skoler. De er dog støjsikre nok til ikke at kunne påvirkes af en mobiltelefon, og de udstråler ikke selv støj. Største “sendereffekt” er en standard CMOS 40-serie kreds strømforsynet ved 12V, udgangsimpedans på ca. 250 ohm, belastet med en skærmkabel kapacitet på 2-4 nanofarad. Max frekvensindhold ligger i 100 Khz området. Disse boxe er ikke omfattet af nogen form for copyright eller lign (deraf udtrykket Open Source Hardware). Alle må producere og/eller sælge dem på eget ansvar.
Det er baseret på 2 slags boxe: En signalomsætter, som omsætter COM-portens RS232 signal til/fra CMOS, og et antal I/O boxe. Strømforsyning på 24V DC tilsluttes signalomsætteren, hvorefter de enkelte I/O-boxe strømforsynes gennem signalkablerne. Signalkablerne, som er ret korte, er 6 leder 0.22 kvadrat med skærm, og stikforbindelserne er 6 polet DIN-stik med omløber (skulle ikke kunne forveksles med stik, der normalt bruges sammen med PC-er). Kablet mellem signalomsætter og PC er ca. 2m. Skærmning af de følsomme CMOS-signaler sker dels gennem de skærmede kabler, dels gennem at der bruges metalkasser, hvor selve I/O boxene er blødjern. Minus for de 24 v er samtidig stel.
Følgende salgspriser gælder for OSH boxe i “hobby/undervisnings-kvalitet” d.v.s. ingen galvanisk adskillelse ved indgange og intet bundstykke til montering i DIN skinne. Priserne er uden moms og gælder for boxene færdigsamlet og afprøvet:
Signalomsætter: …………………………………………………………………………………………….Kr. 300
I/O boxe:
Input box, 8 x 24v input med lysdioder………………………………………………………………..Kr. 400
Output box, 8 x potentialfri kontakt (10A-250V) med lysdioder ………………………………Kr. 500
Kombibox, kombinerer funktionen af de 2 ovenstående ………………………………………Kr. 650
Med hensyn til de max 8 boxe på et kabel, belaster kombi-boxen kun med, hvad der svarer til en box. Med 8 kombiboxe kan man derfor få 64 input og 64 output på en COM port. Nødvendige ledninger er indeholdt i prisen bortset fra det stykke ledning, som sidder mellem den 24V DC strømforsyning man skal have i forvejen, og skrueterminalerne på signalomsætteren. En input-box bruger 14-16 ma. pr. tændt indgang, en output-box bruger 18-20 ma. pr. tændt udgang.
Der er en ny version i støbeskeen, som vil kunne bruges i el-tavler, den bliver dog lidt dyrere.
Byggevejledninger og specifikationer til gør-det-selv folk
Teknisk interesserede kan downloade den selvudpakkende fil TSPEC1.EXE, som indeholder principdiagrammer, komponentberegninger m.m. for alle modulerne. Den indeholder dog ikke printlayout eller egentlige byggevejledninger. Disse kan man downloade længere nede ad siden. TSPEC1.EXE er skrevet til læsere med et vist kendskab til elektronik, og er ikke nødvendig for at bygge modulerne.
Højreklik på linien herunder og vælg “gem som” (save as) for at downloade TSPEC1.EXE til et bibliotek, der er oprettet til formålet. Start derefter programmet med “kør” (run) eller via kommandolinie. Programmet udsender fil ved navn TSPEC1.DOC, som kan inspiceres med WordPad eller Word.
Højreklik for at downloade TSPEC1.EXE (130.400 bytes)
Generelt om gør-det-selv info
Man skal være lidt mere øvet med en loddekolbe end det f.ex. er nødvendigt for at kunne lodde print til typiske byggesæt. Det skyldes at der forekommer korte afstande fra loddesteder til forbipasserende baner (0.6mm) og der ikke er nogen loddemaske, som kan hindre loddetinnet i at hoppe over, hvis man ikke selv passer på.
Derudover skal man have adgang til en laserprinter (for udskrift af printfilm på overhead transparent og målfaste boreskitser på alm. papir) samt almindeligt håndværktøj (f.ex. boremaskine) og meget gerne en lille printboremaskine. Til belysning af print kan man nøjes med et TUV15 lysrør som kan sidde i et almindeligt 15w armatur. Hvis man har finere grej, bruger man selvfølgelig det. Alle IO-boxe bruger samme færdigkøbte indbygningskasse.
8-kanals input box med lysdioder
De plus 24 v, som kan aktivere indgangene, skal enten komme fra samme strømforsyning som forsyner boxene via signalkabel, eller fra en separat strømforsyning, som har minus forbundet til den strømforsyning, der forsyner boxene.
De 4 hjælpeklemmer længst til venstre er indbyrdes forbundne, men har ingen forbindelse til boxen. De kan bruges til f.ex. lusning af de +24v, som kan sendes ud i switche o.lign.
Ved at højreklikke på linien herunder og vælge “gem som” (save as), kan man downloade en selvudpakkende .exe fil (INP8.EXE) som indeholder byggevejledning til denne box. Filen downloades til et bibliotek, man har afsat til formålet. Derefter startes programmet med “Kør” (Run), hvorefter det vil udpakke nødvendige filer. Efter udpakning kan selve INP8.EXE filen slettes.
Word-filen INP8.DOC er den illustrerede byggevejledning, øvrige .BMP filer er printlayout og målfaste skitser.
Højreklik for at downloade INP8.EXE (712.389 bytes)