Fremtidssikret så langt øjet rækker

GOPA-systemet, hvis effektivitet efterhånden må forudsættes kendt (hastighed, præcision og stabilitet), opfylder nu alle de specifikationer for overgang fra gamle til nye standarder, der er beskrevet i nyhed fra 18-03-24: UEFI vs PC-emulatorer.

Den rene UEFI-3 løsning uden CSM-support har nu været testkørt i over en uge, og har vist reaktionstider ved interrupt, der er noget kortere end de max 35 mikrosekunder, der blev målt ved proof-of-concept testen fra 12-07-24 (forrige nyhed: UEFI-3 belastningsprøve interrupt) nemlig 24 us.

I dag kan vi også køre på indbygget grafik, og er kun afhængige af den grafikmode, som BIOS-leverandøren har pligt til at supportere, for overhovedet at kunne kalde det en UEFI bios (Graphic Output Protocol).

Detaljer:

Test-PCen er den samme Intel i-5 PC, som blev brugt ved testen 12-07-24, hvor vigtigste forskel er, at der nu køres på indbygget grafik i UEFIs egen 32/24 bit grafikmode, mens den forrige test blev kørt via eksternt enkelt-banet pci-xpress grafikkort i 256 farvers 800×600 grafikmode med palettesupport.

Herved frigøres et PCI-express slot til andre formål, og der er taget højde for to ting:

1 At Intel har annonceret fravær af CSM-support (som i forvejen var reduceret til kun at omfatte et eksternt videokorts rom) hos alle ”server class” PC-er fremadrettet.

2 At AMD for nogle år siden fjernede 800×600 256-farvers grafik fra visse af deres integrerede GPU-er.

Desuden:

Alt hvad ”legacy-BIOS” tog sig af i gamle dage, er overtaget af UEFI uden brug af CSM-support. Den startpci.nsh, vi tog ud af den endelige UEFI2-release i 2021, fordi der stadig blev brugt CSM-support, og det var upædagogisk at blande bolcherne, spiller nu hovedrollen i korrekt opstart af diverse chipset.

Der vil over tid blive udsendt pdf-manualer henvendt til kerne-programmører (2-den instans supportere) over de nye ting, særlig MTRR registrene (cache kontrol m.m.), der har vist sig næsten at kunne 8-doble skrivehastighed mod videoram, og eksempler på brug af xhci(usb), ahci(sata) og hvordan man med hurtige timer-ints (hpet og xapic i 10 khz området) kan undersøge, om en PCs SMM-kode er clean, d.v.s. at forstyrrelser fra SMI-ints aldrig overstiger 2 us.

Praktiske eksempler på disse ting, kan være til nytte for alle, der gerne vi undersøge en PC-s bundkort+BIOS nøjere. Og hvor lidt kode man kan nøjes med for at køre videre med chips, som UEFI har været så venlig at starte op for os.